23 sep 2019

Nytt affärssystem utan att påverka användarna

nytt-affarssytem-webb.jpg


Driften är A och O för affärssystem, varje minut som systemet ligger nere kostar pengar. Vår kunds system var över 10 år gammalt och små ändringar tog flera veckor att genomföra. Ett nytt system var ett måste men driften fick inte påverkas!


Detta är något som vi ofta stöter på: interna system som byggdes för många år sedan, under intensiva förhållanden och utan struktur för att leverera värde för stunden. Dessa system skalar dåligt genom åren och blir inte kostnadseffektiva. Förr eller senare bör man åtgärda det.

Vårt uppdrag var att omstrukturera kundens interna verktyg, ett system som dagligen används av 200 anställda, och detta utan att driften påverkades. Vi skapade arkitekturen och arbetade nära kundens eget team under hela projektet för att utveckla ett sätt att ersätta systemet utan att påverka driften och samtidigt säkerställa skalbarheten inför framtiden. 

Byta ut systemet bit för bit
Med hänsyn till driften och kravet att applikationen inte fick gå ner, gick det inte att bygga hela systemet och därefter byta ut allt på en gång. Istället blev vi tvungna att göra om applikationen bit för bit. För att möjliggöra det satte vi upp ett system där vi kunde aktivera och stänga av de olika komponenterna, vilket var en önskvärd funktion som framkom i diskussionerna med kunden. Vi kunde då enkelt växla mellan gamla och nya komponenter i systemet. När vi testade en ny komponent och något inte fungerade, kunde vi snabbt växla tillbaka till den gamla utan att det påverkade användarna. När vi väl hade löst problemet aktiverade vi den nya komponenten igen och övervakade så att allt fungerade. Detta gjorde att vi kunde utveckla det nya systemet systematiskt på ett säkert, skalbart och strukturerat sätt.

– Vi hade ett nära samarbete med kunden och var väldigt noga med att driften inte skulle gå ner, berättar Eric Lavesson, senior arkitekt. Han fortsätter: Men vi var även noga med hur den nya applikationen skulle struktureras, eftersom det är där vår expertis ligger. De behövde en struktur de kunde skala upp, och som hindrade dem från att hamna i samma sits igen. 

Edumentare i projektet

Eric Lavesson
Mattias Andersen

Fler artiklar

 • Så kan en webbportal underlätta logistikflödet

  Ett företag inom logistiklösningar kontaktade oss för att få hjälp med att skapa två webbaserad portaler. 

  Läs mer
 • Nu utökar vi vår närvaro i Stockholm

  I en del av Eduments utbildningssatsning och etablering ökar vi nu vår närvaro i Stockholm. 

  Läs mer
 • Två Edumentare släpper datorspel på GOG och Steam på sin fritid

  För snart 5 år sedan blev Edumentaren Eric Lavesson nyfiken på att bygga en spelmotor, och involverade vännen och kollegan Mattias Andersen. Nu lanseras deras datorspel, Cathedral på GOG och Steam 31 oktober 2019.

  Läs mer
 • Kan jag lita på AI?

  Vi använder fler och fler enheter och tjänster som samlar in data, och maskininlärning gör att vi kan analysera datan så kan vi se mönster som kan användas för prognoser.

  Men kan jag lita på en AI?

  Läs mer
 • Utforska nya non-nullable-varningarna i C# 8

  C# 8 ger oss många nya spännande features, och min personliga favorit är den om non-nullable-typer.

  Läs mer